Tratarea nucilor - nuciilui madalin

Breaking

Post Top Ad

Post Top Ad

Tratarea nucilor


Tratarea nucilor din gama Geoagiu 65

Pentru ca sa nu se imbolnaveasca acesti nuci din aceasta gama trebuie tratati . Tratarea acestora se va face cu mare grija inainte ca acestia sa se imbolnaveasca . 
Principalele boli ale nucului sunt :


Arsura bacteriană a nucului 

Boala este provocată de o bacterie care pătrunde în organele tinere ale plantei în creÅŸtere ÅŸi provoacă necroze (înnegriri ale acestora). Ea fiind considerată cea mai periculoasă boală a nucului .Bacteria pătrunde în cursul verii în mugurii vegetativi ÅŸi floriferi pe care îi infectează. 
Mugurii atacaţi mor, amenţii, florile femele şi fructele foarte mici, când sunt atacate se înnegresc şi cad. Fructele mai mari atacate evoluează odată cu boala care se extinde şi asupra miezului. Atacul poate cuprinde fructul în întregime fructele respective pierzându-şi valoare comercială. Pe frunze atacul se manifestă sub forma unor puncte cu margine înconjurată de un ţesut galben, care ulterior se necrozează.

Combatere: 

Se recomandă măsuri de igienă culturală, ca: tăierea, îndepărtarea ÅŸi arderea ramurilor atacate, folosirea pentru semănat numai a nucilor provenite din pomi sănătoÅŸi, folosirea de altoi ÅŸi portaltoi sănătoÅŸi precum ÅŸi tratamente chimice la avertizare, Å£inând cont de biologia ciupercii corelată cu fenologia soiurilor, cu condiÅ£iile climatice, precum ÅŸi cu modul de acÅ£iune al fungicidelor utilizate. 

Antracoza nucului  

Boala se manifestă pe frunze, ramuri şi fructe. Frunzele atacate prezintă mici pete poligonale, la început galbene, apoi brune cu margini brun-închis. Frunzele puternic atacate cad. Lăstarii atacaţi prezintă pete alungite şi uşor adânci. La un atac puternic, nucile rămân mici şi uşor deformate.

Combatere: 

Măsuri de combatere simililare ca cele recomandate pentru arsura bacteriană. 

Cancerul bacterian

Atacul este caracteristic şi se manifestă la pomii tineri pe ramuri de 1-2 ani. Pe măsură ce pomii înaintează în vârstă atacul se diminuează. Boala se manifestă sub formă de pete negricioase în jurul mugurilor. Primăvara, mugurii nu mai pornesc în vegetaţie sau emit lăstăraşi care mor brusc.
 Bacteria pătrunde în Å£esuturi în cursul toamnei, apoi în primăvară asigură răspândirea în natură prin exudatele de la punctele canceroase.

Combatere: 

Măsuri de combatere simililare ca cele recomandate pentru arsura bacteriană.

Boala cernelii

Boala se manifestă pe rădăcini, trunchi ÅŸi coroană. La partea aeriană, apar modificări importante privind culoarea frunzelor (pale, deschise), în special pe ramurile din exteriorul coroanei. Cel mai tipic atac al bolii se produce la nivelul trunchiului, în zona coletului. 
Punctul infectat se extinde, cuprinzând tot trunchiul, iar în final planta moare. Din rană se scurge seva oxidată, de unde vine şi denumirea bolii (boala cernelii).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad