Nucii mei - nuciilui madalin

Breaking

Post Top Ad

Post Top Ad

Nucii mei

Gama larga puiet nuc geoagiu 65 

Origine: a fost obÅ£inut la SCDP Geoagiu, judeÅ£ ul Hunedoara de către N. Meza ÅŸi I. Gh. Deaconu, prin selecÅ£ie din populaÅ£iile de nuc de la Geoagiu ÅŸi introdus în cultură în anul 1979. 

 FRUCTUL


Mărimea: mare, cu o greutate medie de 14,0g (71 fructe/kg). Indicele de mărime = 37,3; (H=46,2mm; D=33,2mm; d=32,5mm). Forma: elipsoidală uşor ascuţită la capete.

Coaja: este de culoare cafenie deschisă, subţire, uşor vălurată, cu sudura valvelor bună. Fructul se sparge uşor în mână.


Orificiul peduncular: este mic ÅŸi bine închis cu fibre. 

Miezul: reprezintă 50,0% din greutatea fructului, este de culoare alb-gălbuie, cu tegumentul galben-pai, se scoate uÅŸor din coajă ÅŸ i întreg ÅŸi conÅ£ine 66,10% substanÅ£e grase ÅŸi 17,50% substanÅ£e proteice. Gustul este plăcut aromat. 

Epoca de coacere: decada a doua a lunii Septembrie.

POMUL

VegetaÅ£ia: pomul este de vigoare sub- mijlocie, are coroana piramidală răsfirată, bine luminată, ramuri de schelet lungi, ÅŸi formaÅ£iuni de rod mixte, de culoare cafeniu deschisă, cu creÅŸtere zigzagată. 

ÃŽnflorirea: înfloreÅŸte la sfârÅŸitul lunii Aprilie, iar înflorirea are caracter protogin (♀), necesitând prezenÅ£a unui soi polenizator precum: JupâneÅŸti, Sarmis, Roxana, SecularRM, Mihaela, SibiÅŸel Precoce, SibiÅŸel 44, Orăştie, ArgeÅŸean. 

Boli: are o comportare foarte bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioza si antracnoza şi tolerant la viermele nucilor.

PRODUCÅ¢IE ÅžI UTILIZARE 

Caractere agronomice: este rezistent la ger, intră pe rod în anul 6-7 de la plantare şi rodeşte bine. Utilizare: destinat consumului în stare proaspătă şi pentru produse de cofetărie.

Atenție! Marfa se livrează cu rădăcina liberă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad