Gama larga puiet nuc geoagiu 65
Origine: a fost obţinut la SCDP Geoagiu, judeţ ul Hunedoara de către N. Meza şi I. Gh. Deaconu, prin selecţie din populaţiile de nuc de la Geoagiu şi introdus în cultură în anul 1979.
FRUCTUL
Mărimea: mare, cu o greutate medie de 14,0g (71 fructe/kg). Indicele de mărime = 37,3; (H=46,2mm; D=33,2mm; d=32,5mm). Forma: elipsoidală uşor ascuţită la capete.
Coaja: este de culoare cafenie deschisă, subţire, uşor vălurată, cu sudura valvelor bună. Fructul se sparge uşor în mână.
Orificiul peduncular: este mic şi bine închis cu fibre.
Miezul: reprezintă 50,0% din greutatea fructului, este de culoare alb-gălbuie, cu tegumentul galben-pai, se scoate uşor din coajă ş i întreg şi conţine 66,10% substanţe grase şi 17,50% substanţe proteice. Gustul este plăcut aromat.
Epoca de coacere: decada a doua a lunii Septembrie.
POMUL
Vegetaţia: pomul este de vigoare sub- mijlocie, are coroana piramidală răsfirată, bine luminată, ramuri de schelet lungi, şi formaţiuni de rod mixte, de culoare cafeniu deschisă, cu creştere zigzagată.
Înflorirea: înfloreşte la sfârşitul lunii Aprilie, iar înflorirea are caracter protogin , necesitând prezenţa unui soi polenizator precum: Jupâneşti, Sarmis, Roxana, SecularRM, Mihaela, Sibişel Precoce, Sibişel 44, Orăştie, Argeşean.
Boli: are o comportare foarte bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioza si antracnoza şi tolerant la viermele nucilor.
PRODUCÅ¢IE ÅžI UTILIZARE
Caractere agronomice: este rezistent la ger, intră pe rod în anul 6-7 de la plantare şi rodeşte bine. Utilizare: destinat consumului în stare proaspătă şi pentru produse de cofetărie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu